blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG spacejunker
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Spacejunker



Samovražedný zánik PC platformy
pridal Spacejunker 12.6. 2006 o 18:13

Pri zbežnom listovaní magazínu Game Informer som narazil na stĺpec prízvučne nazvaný Pád hrania na PC. Nemôžem nesúhlasiť s autorom, ktorý dal do pľacu názor, že na PC nemá zmysel hrať nič iné iba online tituly. Ja by som ho málinko poupravil, resp. doplnil. Hranie na PC má ďaleko od komfortu.

Tento týždeň som len tak z recesie oprášil krabicu s krásnou hrou Metal Gear Solid. Plný očakávaní, že opäť vzhliadnem dramatické intro, som prežil 15 minútovú inštaláciu (hra sa rozkladá na dvoch CD) a potom som hru odinštaloval. Dôvod? Hra mi po spustení oznámila, že je jej to ľúto, ale v počítači nezdetekovala 3D akcelerátor? A GF 6800 je čo? Textový akcelerátor? Intro sa v podaní softvérového renderingu nedalo pozerať. Grafika aj na svoj vek vyzerala horšie ako Tomb Raider na mobilných telefónoch. To si už akože nikdy na modernom počítači nezahrám starú hru z archívu?

Isto, teraz sa ozvú všetci patcheri a updateri. Mal som si nájsť patch? Hrabať sa vo fórach? Modifikovať súbory? Možno nejaký mini patch existuje a možno aj nie. Ale lež by som ho našiel, aplikoval, odskúšal, ubehla by minimálne hodina. Ja som si chcel pozrieť iba intro a chvíľu si zahrať! To radšej tú hodinu obetujem na niečo iné ako na hľadanie svätého grálu! Dostávame sa k času, ktorý vyžaduje hra. Skúšali ste si stopnúť, koľko času zabijete od rozbalenia krabice, inštalácie, cez šitie nastavení na výkon vašeho počítača, až po voľbu New Game?

Nebudem tipovať, ale stavím sa o čokoľvek, že za ten čas odohrám minimálne dve skladby v Guitar Hero, mojej droge dnešných dní. Ja si fajn zarelaxujem a vy sa budete trápiť nad grafickými nastaveniami a meraním počtu obrázkov za sekundu. Čím je človek starší, tým si začína čas viacej vážiť, nehovoriac o jeho pohodlnosti. Alebo inak povedané, ak si zvyknete na lepšie, ťažko sa vracia k horším veciam (bežný príklad auto s/bez klímy).

Až teraz, pri písaní tohto článku sa sám seba pýtam: zahreje sa vôbec 3,4 GHz procesor v mojom počítači, keď na ňom iba píšem texty? Vlastne už ani neviem, kedy som sa naposledy zabavil pri PC hre. Ale vlastne viem, bolo to minulý týždeň, keď som menil konfiguračné súbory v RPG Titan Quest, pretože demo odmietalo zobrazovať texty. Kam sa podel betatest?

Chápem, že ide o demo, ale toto nie je jediný prípad, kedy sa na trh dostala nevyladená verzia a majitelia ako besní sťahujú nové a nové patche. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že dve PC zostavy postavené z tých istých komponentov, nemusia byť na 100% rovnaké. Čo to znamená? Že na jednej hra bude šlapať ako hodinky a na druhej môže dochádzať k problémom (mrznutie, nestabilita). Sťahovať patche, ovládače, updaty. Hra z nás robí otrokov.

Skutočnou perlou bolo minulý rok RPG Dungeon Lords, ktoré sa bez podpory zo strany autorov nedalo dohrať. Na trh bola uvedená betaverzia a o niekoľko mesiacov nahradila pôvodné balenie deluxe krabica s vyladeným herným kódom. Ešte raz sa spýtam, kam sa podel betatest? Nech už to boli tlaky od vydavateľa a termínov, či lenivosť autorov na vytváraní patchov, hľadaní chýb a ladení stráca štúdio kopec času. Nehovoriac o tom, že testeri a programátori mohli pracovať na úplne niečom inom. A že vývoj na next-gen konzoly je drahší.

Vydanie konzolovej hry znamená pre štúdio koniec, vývojári si môžu pred ďalším projektom kľudne vydýchnuť. Určite sa nájdu aj v konzolových hrách chyby, ale nie také kardinálne, ako nemožnosť splniť quest, dohrať kampaň, či obvyklé radosti ako padanie či zamŕzanie.

Ak sa rozhodnete začať hádku, zamyslite sa nad nasledujúcimi slovami. Je to o komforte, instantnej zábave a rovnakom hernom zážitku, nech už hráte na konzole u seba, alebo u kamaráta. Kedy ste naposledy hrali v pohodlí mäkkého kresla a ešte k tomu dolu hlavou?

Článok bol pôvodne publikovaný na portáli GAMES.



Prístupov 5306
Kvalita článku
(60%) hlasov 7

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Rolling Stones - A Bigger Band Tour
[ 3.8.2007] (príspevkov 0)
Pohoda 2007
[ 25.7.2007] (príspevkov 2)
Farby Rumunska
[ 25.7.2007] (príspevkov 0)
Placebo na Hodokvase
[ 25.7.2007] (príspevkov 2)
Sector Event 07
[ 29.6.2007] (príspevkov 4)
Hintertux - apríl 07
[ 27.6.2007] (príspevkov 3)
Chopok Juh 02/07
[ 12.5.2007] (príspevkov 0)
Zahájenie zimnej sezóny 06/07
[ 12.5.2007] (príspevkov 0)
Nesmrteľný tieň herného biznisu
[ 12.5.2007] (príspevkov 6)
Rozdiel medzi legálnou a pirátskou verzi...
[ 12.5.2007] (príspevkov 17)