blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG spacejunker
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Spacejunker



Rozdiel medzi legálnou a pirátskou verziou
pridal Spacejunker 12.5. 2007 o 11:17

Hral si už tú novú akciu? Nie? Moc, ma nebavila, tak som to po dvoch hodinách zmazal. Dnes si idem pre to nové RPG. Je to už týždeň staré, snáď to bude mať peknú grafiku. Kamoš vravel, že vyšiel aj nový racing, hral si to? Nie, veď ten sa ešte ani len nezačal predávať v Európe. Musím o tom vedieť, mám ho predobjednaný v obchode! Ty si kupuješ hry?!

Možno ste už tento alebo podobný rozhovor počuli. Mladí ľudia sa hádajú v električke o tom, kto skôr dohral hru, ktorá vyšla nedávno v Amerike a na starý kontinent má namierené až o pár mesiacov. Buď majú rodinu v US, alebo sú takí fajnšmekri, že si to, ako prvý kúpili v internetovom obchode, alebo a to je najpravdepodobnejšia alternatíva, hru jednoducho stiahli a potom napálili. I keď miera pirátstva klesla oproti minulému roku, stále sa pohybuje na hodnote blízkej 50 %, čo znamená, že každý druhý softvér (všeobecne) je nelegálny.

Nás však zaujímajú hry a tu je situácia žalostnejšia. Odhaduje sa, že miera pirátstva tu dosahuje hodnotu 80 %! Toto alarmujúce číslo sa vzťahuje zväčša na PC platformu, kde je prístup k nelegálnym kópiám oveľa jednoduchší ako pri herných konzolách, pri ktorých je nutný zásah do samotného hardvéru.

Robia to všetci, tak prečo nie ja?! Viete, ale skutočne, aký je rozdiel medzi legálnou a nelegálnou verziou? Predsa v krabici, ktorú vyhodíš, tlačenom manuále, ktorý nečítaš a peknej potlači na CD, ktoré nevložíš do mechaniky, pretože si stiahneš no-cd crack, nie? NIE. Nehľadiac na fakt, že s hrou získavate technickú podporu, pri zaregistrovaní aj niektoré pekné bonusy (členovia Nintendo klubu by vedeli rozprávať) a v prípade limitovanej série aj hodnotné bonusy, vrátane pohľadného balenia, pri kúpe hry sa vytvára medzi kupujúcim a samotným médiom v krabici vzťah, korunovaný zmluvou EULA, ktorú aj tak nik nečíta. Ten vzťah spôsobuje, že si ten jeden alebo viaceré strieborné kotúče zabalené v kartóne začínate vážiť. Veď, ako by aj nie, keď ste za hru vysolili 10 stovák na drevo!

Akákoľvek investovaná čiastka dokáže premeniť herný zážitok na niekoľkonásobne intenzívnejší, ako ktorákoľvek kópia z kópie. Nemusí to byť zrovna novinka, ale aj starší titul. Ten úžasný pocit, že si nesiete domov dlho očakávaný (hľadaný) titul nenahradí ani tucet noviniek od renomovaného piráta. Po dohraní sa založí naspäť do krabičky a na poličku, kde spolu s ostatnými reflektuje váš vyprofilovaný vkus. Odinštalovaním nezmizne z pevného disku, ani sa nevyparí z mysle ako skopírovaná hra, ktorú len nahradí len ďalšia a ďalšia kópia.

Nepapagájujte, že hry sú drahé, pretože to nie je pravda. Nikto vám predsa nekáže, aby ste ich kupovali na Slovensku! Naučte sa správne nakupovať a hľadať v internetových obchodoch. Kolegovia sa mi čudujú, keď zabrúsim pri nákupoch proviantu do sekcie hypermarketu, kde držia hry. Ťukajú si na čelo, či potrebujem ukojiť svoju profesionálnu deformáciu pri pohľade na zabalené nepredajné braky. Totiž medzi detskými titulmi možno naraziť mnohokrát na skutočné skvosty za 99,- korún. Takto som už nakúpil mnoho hier a v tomto sondovaní neprestanem.

To isté platí aj pre internetové obchody a zahraničné shopy. Konkrétnym príkladom sa vyhnem, aby nedošlo k prestrelke, že robím niekomu PR. Ale kto hľadá, dokáže ušetriť aj na novinke aj 500 korún a možno si odnesie aj nejaký darček k tomu. Je síce pravda, že dodacia lehota niečo trvá, ale za tú námahu to stojí. Za takéto sondovanie mi visí redaktor pivo, že som našiel jeho dlho hľadanú hru Duke Nukem pre PSone za smiešny peniaz.

Hľadať sa oplatí a nielen to. Odmenou nebude iba chcená hra, ale aj radosť z toho, že sa môže vynímať na poličke a dobrý pocit, že máte originál. Takúto hru si budete oveľa viac vážiť, ako skopírovaný image na disku, ktorý pod prívalom ďalších a ďalších stratí hodnotu počas prvých hodín. Treba vyberať a potom si hru naozaj naplno vychutnáte, megalomania sa nevypláca. Z hodnotného zážitku sa vytratí to čaro a stane sa iba povinnosťou, aby ste medzi rovesníkmi mohli udržať konverzáciu.

Článok bol pôvodne publikovaný na portáli GAMES.



Prístupov 6542
Kvalita článku
(100%) hlasov 10

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Rolling Stones - A Bigger Band Tour
[ 3.8.2007] (príspevkov 0)
Pohoda 2007
[ 25.7.2007] (príspevkov 2)
Farby Rumunska
[ 25.7.2007] (príspevkov 0)
Placebo na Hodokvase
[ 25.7.2007] (príspevkov 2)
Sector Event 07
[ 29.6.2007] (príspevkov 4)
Hintertux - apríl 07
[ 27.6.2007] (príspevkov 3)
Chopok Juh 02/07
[ 12.5.2007] (príspevkov 0)
Zahájenie zimnej sezóny 06/07
[ 12.5.2007] (príspevkov 0)
Nesmrteľný tieň herného biznisu
[ 12.5.2007] (príspevkov 6)
Rozdiel medzi legálnou a pirátskou verzi...
[ 12.5.2007] (príspevkov 17)